2016 komt eraan, dat gaat geld kosten…

Vaak worden regels veranderd op het gebied van geld lenen, hypotheken etc., zo ook nu met de nieuwe leennorm die gaat veranderen van 103% naar 102%. Daar zijn allemaal hele goede redenen voor, maar het belangrijkste voor jou om te weten is:

Wat betekent het voor mij??

Graag leg ik het aan je uit en dan op een manier dat het gewoon duidelijk is en je gelijk weet hoe het zit! Verzanden in technische termen en moeilijke rekensommen lijkt mij niet gewenst.

Maximale hypotheek 2016

Sluit uw hypotheek nog in 2015 af en bespaar, waarom dan?

Vroeger was het mogelijk om een hogere hypotheek afsluiten dan dat je huis waard was. Dat deed je omdat je op die manier extra kosten (de zogenaamde kosten koper) niet direct zelf hoefde te betalen, deze werden inbegrepen in jouw hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor je hypotheekadvies, notaris, taxatierapport.

Deze kosten zijn gemiddeld 5% van de koopsom van de woning. Bij een huis van € 200.000,- betaal je dus € 10.000,- kosten koper.

Voor de crisis gingen banken ervan uit dat de waarde van een huis eigenlijk altijd meer zou worden. Helaas bleek dat tijdens en na de crisis niet meer het geval. De waarde van huizen werd minder, heel veel minder. Woningen kwamen hierdoor, zogezegd, onder water te staan.

Tijdens de crisis heeft de regering bepaald dat we steeds minder (lees: verantwoorder) mogen lenen op ons inkomen en dat we dus ook minder voor de kosten koper kunnen lenen.

In 2015 mag je nog 3% bovenop de koopsom lenen. Dit is dus 103% van de waarde van de woning. Volgend jaar wordt dat echter verlaagd naar 102%.

Als je dit weet kun je heel snel een rekensommetje maken:

Het verschil tussen 103% en 102% is 1%

1% x € 200.000,- = € 2.000,-

In 2016 zullen we dus € 2.000 meer zelf moeten betalen dan in 2015.

Natuurlijk is het heel verstandig en verantwoord om minder te lenen:

Het risico dat je financieel in de problemen komt als zich iets onverwachts voordoet, wordt kleiner. Bovendien, als je je woning wilt verkopen, gaat dat ook gemakkelijker met een lagere hypotheek.

Wat alleen nu ook vaak gebeurt, is dat kopers die wél verantwoord meer zouden kunnen lenen en ook de lasten hiervoor prima zouden kunnen betalen, dat dus niet meer mogen. En dan is het zuur, want nu moet je spaargeld inleggen. Spaargeld dat je niet meer kunt besteden aan je inrichting of een nieuwe auto.

Wat kun je doen om zo min mogelijk spaargeld in te hoeven leggen?

Je moet proberen je kosten koper zoveel mogelijk te beperken. Scherpere taxatietarieven, lage notariskosten, mogelijkheden om op onze advies- en bemiddelingskosten te besparen.

Daarom heb ik voor Ooms Financieel Adviseurs speciale tarieven in het leven geroepen én nog beter: Webcam hypotheekadvies. Met webcam hypotheekadvies kun je thuis je hypotheek regelen met je eigen adviseur. Je bent niet op jezelf aangewezen, zoals bij een online hypotheek, waarbij je geen eigen adviseur hebt. Jouw eigen adviseur staat je persoonlijk te woord via telefoon, mail of webcam. En mocht je dan toch graag persoonlijk op kantoor willen komen, is dat natuurlijk geen enkel probleem!

Dus betaal je minder, hoef je geen vrij te nemen van je werk en heb je niet te maken met reistijden naar kantoor.

Je geniet dus wel van de hoge kwaliteit van service en deskundigheid, maar betaalt minder!

Het is daarnaast ook super efficiënt en gemakkelijk. Echt een aanrader! Meer voor minder.

Mocht je twijfelen om eventueel nog dit jaar een huis te kopen en/of is je spaargeld beperkt, dan hebben we maar één advies. Koop in 2015!

Heb je zelf een vraag? Neem gerust contact op, onze eerste gesprekken zijn gratis! Plan een afspraak via de online agenda voor webcam hypotheekadvies.

Je kan natuurlijk ook gewoon je boodschappen doen bij de Jumbo en meer spaargeld overhouden 😉

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *