Bestaat privacy nog wel?

Privacy, of eerder het gebrek eraan, is de meest overschatte term van het moment. We denken allemaal dat we het nog hebben, maar als u gaat nadenken over hoe privé we onze (fraude!) gevoelige gegevens echt houden kunt u nog verrast worden.

Het is verbazingwekkend hoe makkelijk we omgaan met onze persoonlijke informatie. Denk bijvoorbeeld aan een hotel wat vraagt om een kopie van uw paspoort en creditcard. Heeft u er weleens bij stilgestaan dat u die gegevens helemaal niet hoeft af te geven? En als u deze gegevens toch aflevert, u de foto en het bsn-nummer kan afschermen? Het is namelijk ontzettend makkelijk om alleen al met die gegevens identiteitsdiefstal te plegen. Vergis u niet, het gebeurt dagelijks! We denken dat onze gegevens veilig zijn en we vertrouwen een organisatie (te) makkelijk.

Heeft u weleens de algemene voorwaarden voor het gebruik van een product of dienst (helemaal) gelezen voordat u het ondertekende? Waarschijnlijk niet. Zou u dat ook bij een contract doen? Waarschijnlijk niet. Terwijl het ondertekenen van de algemene voorwaarden eigenlijk hetzelfde is als een contract accepteren.

“Hoe zit dat dan bij Ooms?”

Om privacy in mijn tak van sport, de financiële dienstverlening, te waarborgen zijn wij gebonden aan strenge regels. Naast het feit dat ál uw gevoelige informatie achter slot en grendel gaat, mogen wij bijvoorbeeld ook geen bsn- en paspoortgegevens opslaan en bewaren. Gevoelige gegevens mailen kan en mag tegenwoordig ook écht niet meer. Al uw gegevens worden versleuteld met een codex opgeslagen in ons systeem.

Ooms-Chinese muur

Ondanks dat wij onder het dak van Ooms vallen, kan Ooms Financieel Adviseurs bijvoorbeeld ook niet zomaar in het systeem van de Ooms Makelaars. Dat noemen we hier de chinese muur.

In andere woorden; wij delen informatie mits daar toestemming voor wordt gegeven door de opdrachtgever.

Mijn visie op privacy is dat we er zelf betekenis aan geven. Iedereen bepaalt voor zichzelf wat privacy is. De één zal zonder nadenken zijn of haar salaris delen, voor de ander valt dit in het rijtje van vertrouwelijke informatie en zal dit privé houden.

Ik wil u graag op het hart drukken om goed in de gaten te houden wie u uw gegevens geeft en dat u vooral ook vraagt waarom ze bepaalde gegevens nodig hebben. Zo gaat u op een verantwoordelijke manier om met uw documenten.