El Tjabo

Breinbreken met El Tjabo

Het is 12 oktober. El Tjabo komt langs voor financieel advies, want hij wil een beautysalon openen. Er komen veel (toekomstig) zelfstandig ondernemers bij mij langs die een lening of hypotheek willen regelen. Daar gaat een goede voorbereiding aan vooraf. Daarom maak ik nu een lijstje voor je met wat je niet, maar ook vooral wél moet doen als je als (nieuw) zelfstandig ondernemer een lening of hypotheek wilt afsluiten.

Wat ik je adviseer niet te doen:

  • Je papieren en documenten van je financiële situatie vergeten.
  • Onvoorbereid naar een bank of financieel adviseur gaan.
  • Wij vinden het leuk om je te leren kennen en over je ambities en carrière te horen, maar je komt voor financieel advies dus zorg dat je kort en krachtig je verhaal kan vertellen.
  • Financiële aspecten achterhouden, omdat je denkt dat het een negatieve impact heeft op je aanvraag. Wij hebben ál je gegevens nodig, zo kunnen we ons het beste voorbereiden op de presentatie voor de geldverstrekker.

Wat je wél moet doen:

  • Een businessplan maken, als je dit niet zelf kan; vraag hulp!
  • Weet waar je het over hebt. Verdiep je in je eigen financiën.
  • Creatievelingen zijn over het algemeen administratieve chaoten. Vraag begeleiding aan een financieel adviseur vóór je naar een geldverstrekker gaat!
  • Passie en enthousiasme wordt beloond door de geldverstrekker.

Goed, even terug naar El Tjabo. Je ziet dat uiterlijke presentatie hem overduidelijk passioneert, nu zijn financiële zaken nog. Ik heb het gevoel dat hij met de beautysalon een avontuur wil beginnen. Natuurlijk hartstikke spannend om zelfstandig ondernemer te worden, maar de bank kan je wel als een risico zien. Helemaal als je dat geld niet in je beautysalon steekt, maar een gedeelte wil gebruiken “om op vakantie naar Spanje te gaan”. De bank moet zeker weten waar het geld naartoe gaat. Je wil natuurlijk niet dat je financieel adviseur met lege zakken bij jou terugkomt.

Dus voordat de financieel adviseur voor jou naar de bank gaat zetten we alles op een rijtje. Zo gaan we altijd verantwoord naar een geldverstrekker met de grootste kans van slagen.

Helemaal als je als zelfstandig ondernemer een hypotheek wilt afsluiten, moet je extra aandacht besteden aan je financiën. Je inkomen kan schommelen en dit is voor de bank ook een extra risico.

Klik hier voor een fragment van de aflevering. Registreer je gratis op RTL XL om de hele aflevering te bekijken.

Ik wens El Tjabo veel succes met zijn avontuur en als je nog vragen hebt weet je ons te vinden! We zijn geen beautysalon, maar je gaat bij ons altijd verzorgd weer weg.