hypotheek wijzigen of oversluiten

Je hypotheek aanhouden, wijzigen of oversluiten?

De hypotheekrente is nu écht aan het stijgen. Heb jij vóór 2015 een hypotheek afgesloten? Dan is de kans groot dat je te veel rente betaalt. Is wijzigen of oversluiten voordelig voor jou? Wij kunnen je hierover het juiste advies geven.

Het is bijna altijd mogelijk om je hypotheekrente of hypotheekvorm te wijzigen. Ook wanneer je de rente voor 10 of 20 jaar hebt vastgezet. De rente wijzigen kan bij je eigen geldverstrekker, maar je kunt ook oversluiten naar een andere wanneer diens voorwaarden gunstiger zijn.

Wanneer je hypotheek wijzigen of oversluiten?

Bij het afsluiten van je huidige hypotheek heb je waarschijnlijk een passende keuze gemaakt binnen de bestaande mogelijkheden. De afgelopen jaren is er in de wereld van hypotheken erg veel veranderd. De keuze die je toen gemaakt hebt kan minder passend zijn. In één of meerdere van de onderstaande situaties kunnen hypotheken die vóór 2015 zijn afgesloten sterk verbeterd worden.

Wanneer er een lagere rente beschikbaar is

Je hypotheek bepaalt voor een groot deel je maandelijkse lasten. Hoe lager de rente des te meer je maandelijks overhoudt om vrij te besteden. Daarnaast is het ook mogelijk dat je je besparing besteedt voor het aflossen van je hypotheek.

Wanneer je woning overwaarde heeft

Bij een hypotheek betaal je een hogere rente wanneer het risico voor de bank hoger is (risico-opslag). Hoe hoger de hypotheekschuld in verhouding tot de waarde van de woning, hoe hoger de opslag. Wanneer je aantoont dat je woning in waarde gestegen is, is het mogelijk dat de geldverstrekker de risico-opslag op de rente wil laat vervallen. Hierdoor ga je een tiende minder rente betalen. Helaas is dit niet bij iedere bank mogelijk. Laat onze adviseurs je mogelijkheden uitzoeken.

Wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt

Wist je dat aflossingsvrije hypotheken niet langer nieuw afgesloten mogen worden? Dat je er één hebt kan voordelig zijn, maar ook nadelig uitpakken. In het laatste geval is het verstandig om over te sluiten naar een andere hypotheekvorm en mogelijk ook een andere rente. Laat uitzoeken of jouw aflossingsvrije hypotheek op termijn een probleem  vormt of dat deze je in de toekomst in je mogelijkheden beperkt.

Wanneer je binnen 10 jaar met pensioen gaat

Is je huidige hypotheek nog betaalbaar wanneer je met pensioen gaat en je inkomen lager wordt? Door de lagere rente kan het ineens mogelijk zijn om nu meer af te lossen. Hierdoor houd je tijdens je pensioen meer besteedbaar inkomen over. Onze adviseurs onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om uw hypotheek betaalbaar te maken tijdens uw pensioen of af te lossen voordat u met pensioen gaat.

Boeterente betalen?

Je hypotheek wijzigen of oversluiten is niet kosteloos. Wanneer de rente van je huidige hypotheek nu nog meer dan 3 jaar vast staat tegen een hoger percentage, dan brengt jouw bank een boeterente in rekening wanneer je wilt wijzigen of oversluiten. Daarnaast betaal je ook oversluitkosten wanneer je overstapt naar een andere bank. Oversluiten kan dus leiden tot een boeterente en oversluitkosten, maar het kan onderaan de streep ook behoorlijk meer opleveren.

Biedt aanpassen of oversluiten voordelen voor jou?

Ooms Financieel Adviseurs zoekt het vrijblijvend voor je uit. In een persoonlijk gesprek lichten we je financiële situatie compleet door. Dit gesprek is vrijblijvend en voor onze rekening! Bel voor het maken van een afspraak naar: (010) 424 88 10.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *