Hypotheek nieuwbouw wezenlijk anders dan voor bestaande bouw

Hypotheek voor nieuwbouwwoning

Nieuwbouw op het oog? Begrijpelijk! Voorlopig geen onderhoud, een lage energierekening en alles naar je eigen smaak ingedeeld en ingericht. Als je al eerder een bestaand huis hebt gekocht, weet je al het een en ander van hypotheken. Toch is een hypotheek voor nieuwbouw echt anders. In dit artikel lees je meer over drie grote verschillen bij nieuwbouw t.o.v. bestaande bouw.

1. Je mag meer lenen voor de aankoop

2. Je kunt dubbele lasten meefinancieren

3. Je kunt meerwerkopties helemaal meefinancieren

Meer lenen voor nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen zijn energiezuiniger. Ze zijn beter geïsoleerd, vaak zijn er warmtepompen of worden zonnepanelen geïntegreerd. Je kunt zelfs kiezen voor een woning met 0 op de meter. Gewoon geen energiekosten meer! De bank waardeert dat, letterlijk. Want bij een 0-op-de-meterwoning kun je wel 25.000 euro meer lenen. Maar ook als je voor andere energiezuinige nieuwbouwwoning kiest, kun je duizenden euro’s meer lenen. Dat kan dus bijzonder aantrekkelijk zijn. Laat je voorlichten over wat jouw mogelijkheden zijn en wat verstandig is.

Dubbele lasten nieuwbouwwoning meefinancieren

Bij een nieuwbouwwoning koop je direct de grond, voor de rest van de aanschaf sluit je een aanneemovereenkomst af. Het geld dat je voor de woning leent, wordt geparkeerd in een bouwdepot en de aannemer bepaalt een aantal bouwtermijnen. Meestal zijn dat er zo’n acht tot elf.

Vanaf het moment dat je bij de notaris bent geweest ga je meteen aflossen en rente betalen. De rente loopt op naarmate de bouw vordert. Je krijgt hier wel een vergoeding voor. De berekening hiervoor is best lastig, want er wegen veel factoren mee. Onze adviseurs berekenen dit graag voor jou.

Meerwerk voor 100 procent meefinancieren

Als je een extra dakkapel wilt, de tuin wilt laten aanleggen, een andere keuken kiest dan het standaardmodel, dan krijg je te maken met meerwerk. Het zijn kosten die niet bij de koop van de woning horen. Soms wil je ook die kosten meefinancieren.

Bij bestaande bouw kan dat maar voor een deel, zo’n 60 tot 80 procent. Er zit immers al een keuken in. Het huis heeft al een tuin. De waarde van de investering komt niet een-op-een terug. Bij nieuwbouw kun je wel alle meerwerk voor de volle 100 procent meefinancieren.

Nieuwbouw hypotheek berekenen?

Samengevat kun je dus behoorlijk grotere hypotheek krijgen bij nieuwbouw dan bij bestaande bouw. De vraag is natuurlijk wat verstandig is. Blijf je ergens maar kort wonen, dan zou je al dat geld mogelijk niet terug kunnen krijgen bij verkoop. Je financieel adviseur kan je precies voorrekenen wat de maximaal haalbare en de meest verstandige hypotheek kan zijn.

Maak nu een afspraak met je financieel adviseur.

Paul van den Herik Erkend financieel adviseur

Vragen?

Heb je nog vragen over een nieuwbouw hypotheek? Vul ons contactformulier in of neem contact op via hypotheek@ooms.com of 010 – 424 88 10.