Passen banken leeftijdsdiscriminatie toe?

Feit of fabel? Mensen van 57 en ouder worden door banken gediscrimineerd vanwege hun leeftijd.

Om maar met de deur in huis te vallen; het is niet helemaal waar, maar er zijn zeker belangrijke zaken waar u zich bewust van moet zijn. Met deze column hoop ik de betreffende doelgroep het belang te laten inzien om tijdig met hun toekomst bezig te zijn.

Voor alle duidelijkheid; een bank discrimineert niet als het om hypotheken gaat. Als u namelijk 70 jaar bent kunt u gewoon nog 30 jaar hypotheek krijgen. Enige voorwaarde daarbij is dat u voldoende inkomen heeft, en juist daar zit hem het probleem in! Als u 57 jaar of ouder bent, wordt het hypotheekbedrag dat u maximaal kunt lenen namelijk bepaald aan de hand van uw pensioeninkomen. Gezien de huidige onzekere en barre tijden op het gebied van pensioenen die zich in Nederland al jaren afspelen, kan het bijna niet anders dan dat het pensioen dat u ontvangt vrijwel altijd tegenvalt ten opzichte van uw verwachtingspatroon. Een tegenvallend pensioeninkomen zorgt dan al snel voor tegenvallende hypotheekmogelijkheden vanaf uw 57e levensjaar.

Een voorbeeld:

Stel u gaat vanaf uw 57e levensjaar pas echt nadenken over uw verdere leven, over uw ouwedag en besluit op uw 60e uw eengezinswoning te verkopen en in de plaats daarvan een appartement terug te kopen. De eengezinswoning levert u precies dat op wat u voor het appartement nodig heeft, namelijk € 200.000 ,-. Ondanks dat u misschien al 15 jaar één en dezelfde hypotheek heeft, zal de bank volgens normale procedure toch gaan toetsen of zij op basis van uw pensioeninkomen die € 200.000 ,- zal gaan verstrekken. En zoals u wellicht al deed vermoeden; de bank zal niet aan uw hoge verwachtingen voldoen en het te verstrekken hypotheekbedrag ligt lager dan € 200.000 ,-. Als één van de weinige opties blijft dan over om het resterende benodigde bedrag aan te vullen vanuit uw spaargeld waar u al die jaren keihard voor hebt gewerkt. Maar is dan nu echt wat u wilt?

Graag zou ik dus alle lezers willen adviseren tijdig na te denken over uw toekomst en stippel deze uit, want regeren is vooruitzien! Natuurlijk kunt u hiervoor ook terecht bij Ooms Financieel Adviseurs. Eén van onze adviseurs staat graag voor u klaar om samen met u in kaart te brengen hoe uw pensioenopbouw er uit ziet en welke mogelijkheden u nog heeft om in de toekomst te verhuizen. Laat u zich alstublieft tijdig adviseren, want als u 45 jaar bent kunt u nog de juiste route en toekomstplannen uitstippelen, als u 57 jaar bent niet meer!

1 antwoord
 1. Avatar
  Ruud Rosenkrantz zegt:

  Eigenlijk is er wel degelijk sprake van leeftijdsdiscriminatie gezien de huidige opvatting t.a.v. langer doorwerken; In deze huidige tijd is er immers geen pensioen plichtige leeftijd maar pensioengerechtigde leeftijd, en zou ik ook na mijn 67 jaar gewoon mogen doorwerken tot het moment dat ik zelf wil stoppen.

  I.v.m. een echtscheiding op latere leeftijd heeft dit er voor mij toe geleid dat ik bovendien een niet meer te dichten pensioen-gat heb gekregen.

  Voor de hypotheekverstrekker ben ik om deze reden niet meer interessant.

  Het herstellen van de verdere financiële schade wordt bovendien door deze gebeurtenis gedwongen uitgesteld i.v.m. verplichting partneralimentatie {partnersubsidie} gedurende 12 jaar na echtscheiding.

  Het is eigenlijk een straf van levenslang in de opbouw van een nieuwe toekomst waarbij je graag het zelfde dak boven je hoofd wil behouden.

  Ruud

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *