Reisverzekeringen, de 5 meest gestelde vragen

reisverzekering meest gestelde vragen

Is een kort- of doorlopende reisverzekering voordeliger? Is er standaard annuleringsdekking voor een samengestelde reis? Is een kind dat woont bij de ex-partner automatisch meeverzekerd? Een reisverzekering lijkt eenvoudig, maar er komt een hoop bij kijken.

Onze verzekeringsadviseurs Els en Wendy lichten de 5 meest gestelde vragen over reisverzekeringen uitgebreid toe.

1. Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Bij het afsluiten van een reisverzekering heb je keuze uit twee soorten, een kort- of doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering sluit je alleen af voor je komende vakantie. Bij het afsluiten geef je zelf aan vanaf en tot wanneer je op vakantie bent. Alleen binnen deze periode betaal je premie en alleen binnen deze periode ben je verzekerd.

Een doorlopende reisverzekering neem je doorlopend af. Dit betekent dat je altijd verzekerd bent wanneer je op vakantie of een weekendje weg gaat. Je betaalt elke maand premie en je bent dus ook elke maand verzekerd. Let op, een reisverzekering geldt alleen wanneer je één of meerdere overnachtingen boekt. Uit logeren geldt niet als geboekte overnachting.

Wendy: “Ga je langer dan 1,5 weken per jaar op vakantie of meer dan één keer? Dan is het voordeliger en handiger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Ga je minder dan 1,5 week per jaar op vakantie, dan is het meestal voordeliger om een kortlopende reisverzekering af te sluiten.


2. Is een samengestelde reis automatisch verzekerd op de annuleringsverzekering?

Steeds vaker boekt men een vakantie op internet in delen. Het is belangrijk om na te gaan of de ‘samengestelde reis’ wel onder de dekking van je annuleringsverzekering valt. Een samengestelde reis houdt in dat een vliegticket, accommodatie en bijvoorbeeld een huurauto als losse onderdelen geboekt worden bij verschillende online aanbieders.

Vaak is het uitvallen van een onderdeel van de reis niet gedekt op een reguliere annuleringsverzekering. Als bij een reisorganisator een onderdeel van de reis uitvalt, zijn zij verplicht hier een oplossing voor te vinden. Dit is meestal in de vorm van een alternatief voor het uitgevallen reisonderdeel.

Als je echter zelf een reis samenstelt dan is het risico van het uitvallen van een onderdeel van de reis voor de reiziger zelf. Omdat de reis zelf is samengesteld, is er geen reisorganisator om op terug te vallen. Dat betekent echter ook dat jij betalingsverplichtingen hebt bij verschillende partijen en je reis niet in zijn geheel kan annuleren.

Els: “Dit soort problemen zijn te voorkomen met de dekking samengestelde reis op een annuleringsverzekering. Als dan een reisonderdeel uitvalt, mag je soms zelfs kiezen of je de hele reis wenst te annuleren of slechts een onderdeel. Controleer daarom je annuleringsverzekering want een standaard annuleringsverzekering dekt vaak alleen de annuleringskosten van pakketreizen uitgevoerd door een reisorganisatie en geen zelf samengestelde reis.”


3. Wie zijn meeverzekerd bij een reisverzekering?

Kinderen zijn meestal meeverzekerd wanneer ze op hetzelfde adres wonen. Tot welke leeftijd dit is, is afhankelijk van de verzekeraar. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die bij een ex-partner wonen, maar bij 60% van de verzekeringen automatisch meeverzekerd zijn (bron: MoneyView).  Je partner of het hele gezin verzekeren is mogelijk, maar dit is niet standaard.

Wendy: “Controleer goed bij je verzekeraar welke gezinsleden wel of niet binnen je reisverzekering vallen. In de meeste gevallen is het voordeliger om een gezamenlijke reisverzekering af te sluiten in plaats van losse verzekeringen.”


4. Wat is het grootste risico wanneer je geen reisverzekering afneemt?

Ziek worden op vakantie is nooit leuk, maar is niet perse kostbaar. Tenzij je doorverwezen wordt naar een dokter, specialist of ziekenhuis in het buitenland. De medicijnen die zij uitschrijven en de kosten die gemaakt worden voor de behandelingen zouden niet onder de dekking van je zorgverzekering kunnen vallen. Wij zien steeds vaker dat dit soort kosten flink kunnen oplopen.

Els: “Sluit altijd een aanvullende dekking af voor medische kosten in het buitenland. Hiermee voorkom je de meest gemaakte kosten voor het verkrijgen van medicijnen in het buitenland.”


5. Zelf online vergelijken en afsluiten of via een adviseur?

Via online vergelijkers zoals Independer vergelijk je eenvoudig zelf verschillende reisverzekeringen. Handig wanneer je precies weet wat je nodig hebt en je alle polisvoorwaarden goed doorleest. De voorwaarden kunnen namelijk sterk verschillen per verzekeraar. Wanneer je zelf een verzekering vergelijkt en afsluit via het internet is de kans groot dat je jezelf onder- of oververzekerd.

Wendy: “Heb je veel verschillende verzekeringen lopen, omdat je bijvoorbeeld een eigen onderneming of koophuis hebt? Dan is het verstandig om eens om de tafel te zitten met een verzekeringsadviseur. Wij stellen namelijk de vragen die jij jezelf nog niet hebt gesteld. Hierdoor krijgen we inzicht in wat er specifiek voor jou verzekerd moet worden onder welke voorwaarden. Wanneer dit duidelijk is vergelijken wij alle verzekeraars om een zo goed mogelijke verzekering voor je te vinden. Hierbij kijken wij zowel naar prijs als polisvoorwaarden. En ja, wij lezen die voorwaarden wél J. Op deze manier garanderen wij dat je niet onder- of oververzekerd bent. Dit kan op de langere termijn een flinke besparing opleveren!“


Gratis verzekeringsscan!

Ben jij goed verzekerd? Wij zoeken het vrijblijvend voor je uit en het eerste gesprek is voor onze rekening.  Meld je aan voor de verzekeringscheck!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *