Rentemiddeling, we kunnen niet wachten… toch is dat vaak beter!

Binnenkort is het bij een paar grote geldverstrekkers eindelijk mogelijk jouw dure, nog jaren vaststaande hypotheekrente te middelen. Je kan dan behoorlijk op jouw rente besparen, soms 2% tot 3% rente per jaar.

Fantastisch, maar let op! Het is nog geen Sinterklaas.

Rentemiddeling is absoluut een mooi middel om jouw dure hypotheekrente, die vaak nog jaren vast staat, te middelen met de huidige lage rente. Bijvoorbeeld: nu 4,5% betalen en na middeling slecht 2,8%. Dat is pas snel verdiend! Let alleen goed op de voorwaarden waaronder je middelt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als jij na middeling volgend jaar je woning wil verkopen en de hypotheek aflossen?

Kan dat kosteloos of betaal je een boeterente? En hoe wordt die boeterente dan berekend? Verder moet je bedenken dat je je oude rente middelt met de nieuwe rente van jouw huidige bank. Maar wat als een andere bank een veel lagere rente zou hanteren? Je kan dan waarschijnlijk beter het besluit nemen om een boeterente te betalen en je hypotheek over te sluiten. Let ook op wanneer je een (bank-)spaarhypotheek hebt. Wat je enerzijds aan rente bespaart, ben je door een verplicht hogere spaarinleg dan weer kwijt.

Ooms Financieel Adviseurs

Mijn advies is: laat jouw Ooms Financieel Adviseur in kaart brengen of het aan de hand van jouw wensen nu al interessant is om ofwel te middelen dan wel geheel over te sluiten. Jouw adviseur rekent dit voor je uit en doet je een passend voorstel. En is het nu niet interessant? Dan hoor je wanneer het wel interessant is en wordt er afgesproken hoe dit te monitoren.

Soms is het beter de renteontwikkeling te volgen en als de rente stijgt direct te handelen. Alleen, wie bewaakt dat?

Soms, schrik niet, kan je zelfs beter besluiten te verhuizen. Boetes van zo’n € 30.000,- zijn namelijk geen uitzondering. Een dergelijke boete verdient zich niet snel terug. Verhuizen is dan vaak de enige manier om goedkoop van jouw hypotheek af te komen met vaak als bijkomend voordeel dat je voor dezelfde (en vaak zelfs lagere) maandlasten een veel grotere en duurdere woning kan terugkopen.

Benieuwd naar wat in jouw situatie het beste is, informeer ernaar bij jouw Ooms Financieel Adviseur.

Tot ziens,

Eric