Verschillende Hypotheekvormen

Welke verschillende hypotheekvormen zijn er?

Iedere financiële situatie is anders, omdat niet iedereen dezelfde wensen heeft. Er bestaan er in Nederland wel honderden hypotheekvormen. Dit lijkt erg veel, maar in de meeste zijn afgeleid van een aantal basis hypotheekvormen. Het onderlinge verschil zit in de geldlening en de manier waarop de lening terugbetaald wordt.

In hoeverre een hypotheekvorm bij je past is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie. Elke hypotheek heeft in verschillende situaties zijn voor en nadelen. Daarnaast kan het zijn dat je voor een bepaalde hypotheek niet in aanmerking komt.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je aan het einde van de looptijd de hele lening terugbetaald hebt. Je betaalt elke maand bruto hetzelfde bedrag; hoe dat bedrag is opgebouwd, verandert wel. In het begin betaal je vooral rente en los je weinig af, en aan het eind is dat precies andersom. Dat komt omdat je het geleende geleidelijk terugbetaalt.

Lineaire Hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je gedurende de hele looptijd maandelijks hetzelfde bedrag af. Dat doe je tot het moment – aan het einde van de looptijd – dat je schuld weg is. Daarnaast betaal je natuurlijk rente over je schuld. Omdat die schuld langzaam daalt, betaal je steeds minder rente. Je hypotheeklasten zijn tegen het einde aanzienlijk lager dan aan het begin.

Aflossingsvrije Hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is interessant vanwege de lage maandlasten, maar de risico’s zijn groot. Als je aan het eind niet voldoende geld hebt om af te lossen, moet je óf een nieuwe hypotheek afsluiten, óf – als dat niet gaat, bijvoorbeeld omdat je inkomen niet meer zo hoog is – je huis verkopen. Is dat inmiddels minder waard, dan blijf je met een restschuld zitten.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek spaar je in de looptijd het geleende bedrag bij elkaar. Dat doe je via een spaarverzekering waar je premie voor betaalt. De premie voor de spaarverzekering bestaat uit een overlijdensrisicodeel én een spaardeel waarmee je je leenschuld aflost aan het eind van de rit.

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek. Dat wil zeggen dat de bank je maandelijkse inleg gebruikt om te beleggen en dus niet om direct af te lossen. Het idee is dat je daarmee voldoende vermogen opbouwt om aan het eind van de looptijd je hypotheek in één keer af te lossen.

Overbruggingshypotheek

De overwaarde van je nog niet verkochte woning alvast gebruiken bij de koop van een nieuwe? De overbruggingshypotheek kan een oplossing bieden.

Nieuwbouwhypotheek

Een nieuwbouwhypotheek is geen officiële hypotheekvorm. Maar een hypotheek voor nieuwbouw vraagt om specifieke aandacht.

Paul van den Herik Erkend financieel adviseur

Welke hypotheekvorm past bij jou?

Wil je weten welke hypotheekvorm bij jou past? Vraag dan een oriëntatiegesprek aan bij een van onze hypotheekadviseurs. Zo weet je zeker dat de lening die je hebt/aangaat goed aansluit op je leef- en woonsituatie nu én later.