Aflossingsvrije Hypotheek oversluiten of meenemen?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek wil zeggen dat je niet aflost tot aan het eind van de looptijd. In de jaren negentig van de vorige eeuw waren aflossingsvrije hypotheken erg populair; er waren zelfs hypotheekvormen waarbij je uitsluitend rente betaalt en geen vermogen opbouwt.

Veel belastingaftrek, lage maandlasten: dat klinkt mooi, maar je kunt aan het eind van de looptijd in de problemen komen. Als je niet voldoende geld hebt om af te lossen, moet je óf een nieuwe hypotheek afsluiten, óf – als dat niet gaat, bijvoorbeeld omdat je inkomen niet meer zo hoog is – je huis verkopen. Is dat inmiddels minder waard, dan blijf je met een restschuld zitten.

Voor en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

Voordelen

  • Lage maandlasten
  • Zolang de rente vaststaat, betaal je hetzelfde bruto bedrag
  • Je kunt meestal tussentijds beetje bij beetje aflossen

Nadelen

  • Bij nieuwe hypotheken geen renteaftrek
  • Je bouwt geen gegarandeerd vermogen op
  • Als je aan het eind van de looptijd niet kunt aflossen, loop je kans je huis te moeten verkopen.

Wanneer aflossingsvrije hypotheek afsluiten?

Deze hypotheek kan je niet meer volledig nieuw afsluiten. Wel is het mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek te combineren met een lineaire– of annuïteitenhypotheek. Laat onderzoeken of dit in jouw situatie interessant is.

Wanneer aflossingsvrije hypotheek oversluiten?

Een bestaande aflossingsvrije hypotheek kun je overzetten naar een andere bank of meenemen naar een andere woning, maar verhogen en toch renteaftrek krijgen zit er niet. Maak je je zorgen over wat er aan het eind van de looptijd gaat gebeuren, laat je dan goed voorlichten. Soms is het mogelijk je hypotheek over te sluiten. Wat verstandig is, hangt onder andere samen met hoe groot het aflossingsvrije deel van je hypotheek is, de einddatum van de hypotheek en je verwachte pensioeninkomen. Laat je goed voorlichten en vraag advies over wat je te doen staat.

Paul van den Herik Erkend financieel adviseurAflossingsvrije hypotheek (deels) afsluiten, meeverhuizen of oversluiten?

Deze pagina heeft je in het kort laten zien wat deze hypotheekvorm inhoudt. We kunnen ons voorstellen dat je hier nog vragen over hebt. Die beantwoorden we graag in een voor jou kosteloos oriëntatiegesprek. Dan kunnen we ook beoordelen of deze hypotheekvorm in jouw situatie de beste is of beter overgesloten kan worden. Zo weet je zeker dat de lening die je hebt/aangaat goed aansluit op je leef- en woonsituatie nu én later. Snel schakelen? Bel voor meer informatie of een afspraak: 010 – 424 88 10