Annuïteiten­hypotheek afsluiten?

wat is een annuïteitenhypotheek?

Wat is een annuïtaire of annuïteiten­hypotheek?

Een annuïteitenhypotheek (ook wel annuïtaire hypotheek) is een lening (hypotheek) waarbij je aan het einde van de looptijd de hele lening terugbetaald hebt. Je betaalt elke maand bruto hetzelfde bedrag; hoe dat bedrag is opgebouwd, verandert wel. In het begin betaal je vooral rente en los je weinig af, en aan het eind is dat precies andersom. Dat komt omdat je het geleende geleidelijk terugbetaalt.

Voor en nadelen van een annuïteiten­hypotheek

De annuïteitenhypotheek heeft een aantal grote voordelen:

  • Je weet zeker dat je aan het eind van de looptijd niet met een restschuld zit
  • Aan het begin heb je veel renteaftrek, waardoor je hypotheeklasten dan lager zijn
  • Je bruto maandlasten blijven de hele looptijd hetzelfde

Maar het tweede voordeel voorspelt meteen het nadeel:

  • Naar het einde van de looptijd heb je steeds minder fiscaal voordeel, omdat je minder rente betaalt
Annuïteitenhypotheek aflossen en maandlasten

Bron: Hypotheekbond

Wanneer annuïteiten­hypotheek afsluiten?

De annuïteitenhypotheek heeft de eerste jaren lagere bruto maandlasten dan de lineaire hypotheek. Daarmee is het voor starters vaak een slimme keuze. Ook later kan het nog een geschikte vorm zijn, bijvoorbeeld als je verwacht dat je over een jaar of twintig juist over meer geld beschikt dan nu. Maar ga je dan net met pensioen, dan ligt het minder voor de hand om een annuïtaire hypotheek af te sluiten.

Wanneer annuïteiten­hypotheek oversluiten?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je hypotheek over te sluiten / te wijzigingen.

Hypotheekvorm oversluiten

Het komt (nog) niet vaak voor dat een annuïtaire hypotheek wordt overgesloten of wordt gecombineerd met een andere hypotheekvorm. Toch kan het interessant zijn om deze hypotheekvorm over te sluiten, we zoeken graag voor je uit of dat in jouw situatie voordelen heeft.

Hypotheekrente oversluiten

Heb jij voor 2013 je hypotheek afgesloten? Dan kan het interessant zijn om je hypotheekrente over te sluiten naar een lagere. Oversluiten kan lagere maandlasten opleveren, meer aflossen tegen dezelfde maandlasten of sneller aflossen.

Risicoklassen wijzigingen

Als je al een flink stuk hebt afgelost of als er overwaarde is ontstaan kun je bij sommige banken een andere risicoklasse aanvragen. Je betaalt namelijk maandelijks een percentage op je leensom om het risico van de bank te compenseren. Als dat risico door de aflossing of de waardevermeerdering lager is geworden, loont het de moeite om te onderzoeken of deze risico-opslag omlaag kan.

Paul van den Herik Erkend financieel adviseurEen annuïteiten­hypotheek geschikt voor jou?

Deze pagina heeft je in het kort laten zien wat een annuïteitenhypotheek inhoudt. We kunnen ons voorstellen dat je hier nog vragen over hebt. Die beantwoorden we graag in een voor jou kosteloos oriëntatiegesprek. Dan kunnen we ook beoordelen of deze hypotheekvorm in jouw situatie de beste is. Zo weet je zeker dat de lening die je aangaat goed aansluit op je leef- en woonsituatie nu én later. Snel schakelen? Bel voor meer informatie of een afspraak: 010 – 424 88 10