Beleggingshypotheek oversluiten of meenemen?

Wat is een beleggingshypotheek

Wat is een beleggingshypotheek?

Een beleggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek. Dat wil zeggen dat de bank je maandelijkse inleg gebruikt om te beleggen en dus niet om direct af te lossen. Het idee is dat je daarmee voldoende vermogen opbouwt om aan het eind van de looptijd je hypotheek in één keer af te lossen. Het idee, want bij beleggen (en dus ook bij een beleggingshypotheek) staat het eindbedrag niet van tevoren vast.

Je vermogen kan bij beleggen fluctueren: de ene keer is het groter, de andere keer kleiner. En wat nou als het kleiner is precies op het moment dat de bank wil dat je je schuld inlost? Het is een van de redenen dat de overheid geen hypotheekrenteaftrek gunt bij nieuwe hypotheken in deze vorm. Overigens blijft de hypotheekrenteaftrek intact als je al vóór 2013 een beleggingshypotheek hebt afgesloten.

Voor en nadelen van een beleggingshypotheek

Voordelen

  • Je kunt zelf kiezen hoe je maandinleg belegd wordt. Ben je bereid grotere risico’s te lopen of wil je behoudend beleggen?
  • Wie de hypotheek in de periode tot en met 2012 heeft afgesloten, profiteert optimaal van de hypotheekrenteaftrek
  • Bij een stijgende beurs kunnen je beleggingen veel geld opleveren

Nadelen

  • Je hebt niet alleen met rendement te maken. Aan een beleggingshypotheek zitten doorlopende en vaste kosten die de opbrengst drukken
  • Zoals gezegd: het eindbedrag is een gok – je kunt een restschuld houden
  • Je hebt weinig zekerheid en daar moet je tegen kunnen

Wanneer beleggingshypotheek afsluiten?

Deze hypotheek kan je niet meer volledig nieuw afsluiten. Wel is het mogelijk om een beleggingshypotheek te combineren met een lineaire– of annuïteitenhypotheek. Laat onderzoeken of dit in jouw situatie interessant is.

Wanneer beleggingshypotheek oversluiten?

Wie al een beleggingshypotheek heeft, kan die eventueel overzetten naar een andere bank of wijzigingen naar een andere hypotheekvorm. Als je een andere woning koopt, kun je ‘m ook meenemen, maar verhogen kan niet.

Ben je bang dat je aan het eind van de looptijd een restschuld hebt, dan is er meestal een mogelijkheid om de hypotheek over te sluiten naar een andere vorm: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Soms is het goedkoper en verstandiger om jaarlijks een gedeelte boetevrij af te lossen in plaats van je beleggingshypotheek over te sluiten. Laat je goed adviseren.

Paul van den Herik Erkend financieel adviseurBeleggingshypotheek (deels) afsluiten, meeverhuizen of oversluiten?

Deze pagina heeft je in het kort laten zien wat deze hypotheekvorm inhoudt. We kunnen ons voorstellen dat je hier nog vragen over hebt. Die beantwoorden we graag in een voor jou kosteloos oriëntatiegesprek. Dan kunnen we ook beoordelen of deze hypotheekvorm in jouw situatie de beste is of beter overgesloten kan worden. Zo weet je zeker dat de lening die je hebt/aangaat goed aansluit op je leef- en woonsituatie nu én later. Snel schakelen? Bel voor meer informatie of een afspraak: 010 – 424 88 10