Lineaire Hypotheek afsluiten?

Wat is een lineaire hypotheek?

Wat is een lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je gedurende de hele looptijd maandelijks hetzelfde bedrag af. Dat doe je tot het moment – aan het einde van de looptijd – dat je schuld weg is. Daarnaast betaal je natuurlijk rente over je schuld. Omdat die schuld langzaam daalt, betaal je steeds minder rente. Je hypotheeklasten zijn tegen het einde aanzienlijk lager dan aan het begin.

Voor en nadelen van een lineaire hypotheek

Deze hypotheek heeft een aantal flinke voordelen

  • Je weet zeker dat je aan het eind van de looptijd niet met een restschuld zit
  • Elke maand neemt je schuld met een vast bedrag af: lekker duidelijk
  • Aan het begin van de looptijd heb je veel hypotheekrenteaftrek
  • Aan het eind betaal je steeds minder hypotheekrente
  • Uiteindelijk is een lineaire hypotheek de goedkoopste hypotheekvorm

Nadelen zijn er ook:

  • Je hypotheeklasten zijn aan het begin veel hoger, daarom kun je vaak minder lenen dan bij andere vormen
  • Aan het eind van de looptijd heb je minder fiscaal voordeel omdat de renteaftrek afgenomen is
Wat is een Lineaire hypotheek maandlasten en aflossen

Bron: Hypotheekbond

Wanneer lineaire hypotheek afsluiten?

Voor starters is de lineaire hypotheek vaak een minder gekozen vorm. Het maandbedrag is in het begin namelijk aanzienlijk hoger dan bij een annuïteitenhypotheek. Als je die hogere lasten de eerste jaren wel goed kunt dragen, is de lineaire hypotheek een aantrekkelijke hypotheekvorm. Je betaalt in totaal minder rente en je lost flink af. Dat houdt in dat je aan het eind van de looptijd geen restschuld hebt.

Wanneer lineaire hypotheek oversluiten?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je hypotheek over te sluiten/te wijzigingen.

Hypotheekvorm oversluiten

Het komt (nog) niet vaak voor dat een lineaire hypotheek wordt overgesloten of wordt gecombineerd met een andere hypotheekvorm. Toch kan het interessant zijn om deze hypotheekvorm over te sluiten, we zoeken graag voor je uit of dat in jouw situatie voordelen heeft.

Hypotheekrente oversluiten

Heb jij voor 2013 je hypotheek afgesloten? Dan kan het interessant zijn om je hypotheekrente over te sluiten naar een lagere. Oversluiten kan lagere maandlasten opleveren, meer aflossen tegen dezelfde maandlasten of sneller aflossen.

Risicoklassen wijzigingen

Als je al een flink stuk hebt afgelost of als er overwaarde is ontstaan kun je bij sommige banken een andere risicoklasse aanvragen. Je betaalt namelijk maandelijks een percentage op je leensom om het risico van de bank te compenseren. Als dat risico door de aflossing of de waardevermeerdering lager is geworden, loont het de moeite om te onderzoeken of deze risico-opslag omlaag kan.

Paul van den Herik Erkend financieel adviseurEen lineaire hypotheek geschikt voor jou?

Deze pagina heeft je in het kort laten zien wat een deze hypotheekvorm inhoudt. We kunnen ons voorstellen dat je hier nog vragen over hebt. Die beantwoorden we graag in een voor jou kosteloos oriëntatiegesprek. Dan kunnen we ook beoordelen of deze hypotheekvorm in jouw situatie de beste is. Zo weet je zeker dat de lening die je aangaat goed aansluit op je leef- en woonsituatie nu én later. Snel schakelen? Bel voor meer informatie of een afspraak: 010 – 424 88 10