Spaarhypotheek oversluiten of meenemen?

Wat is een spaarhypotheek?

Wat is een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek is inmiddels een ‘ouderwetse’ hypotheekvorm: starters kunnen ‘m niet meer afsluiten, en je kunt ‘m ook niet inzetten als je bij wilt lenen. Bij een spaarhypotheek spaar je in de looptijd het geleende bedrag bij elkaar. Dat doe je via een spaarverzekering waar je premie voor betaalt.

De premie voor de spaarverzekering bestaat uit een overlijdensrisicodeel én een spaardeel waarmee je je leenschuld aflost aan het eind van de rit. Daarnaast betaal je de hypotheekrente. Als de rente na een rentevastperiode gestegen of gedaald is, voel je dat niet zo sterk doordat je niet alleen rente betaalt, maar ook rente krijgt op wat je al gespaard hebt. Het maakt ook dat oversluiten omdat de rente nu zo laag is, meestal weinig oplevert. Dat noemen we het dempende effect.

Voor en nadelen van een spaarhypotheek

Een spaarhypotheek was een prettige vorm toen de renteaftrek nog overeind stond.

  • Veranderingen in het rentetarief voel je niet zo hard
  • Je blijft niet met een restschuld zitten
  • Je profiteert 30 jaar lang van hypotheekrenteaftrek

Helaas geldt nu vooral:

  • Niet voor starters op de woningmarkt of voor hypotheekverhoging
  • Bij nieuwe hypotheken niet aantrekkelijk vanwege belastingregels
  • De verplichte overlijdensrisicodekking is soms duur

Wanneer spaarhypotheek afsluiten?

Deze hypotheek kan je niet meer volledig nieuw afsluiten. Wel is het mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek te combineren met een lineaire– of annuïteitenhypotheek. Laat onderzoeken of dit in jouw situatie interessant is.

Wanneer spaarhypotheek oversluiten?

Iedereen die nu nog een spaarhypotheek heeft, heeft die vóór 2013 afgesloten. In sommige gevallen is je spaarhypotheek met behoud van hypotheekrenteaftrek mee te nemen naar een volgende woning of naar een andere bank. Dit heet het overgangsrecht. Laat goed bekijken of dat bij jou het geval is! En let op: als je spaarpolis in box 3 valt.

Paul van den Herik Erkend financieel adviseur

Spaarhypotheek (deels) afsluiten, meeverhuizen of oversluiten?

Deze pagina heeft je in het kort laten zien wat een spaarhypotheek inhoudt. We kunnen ons voorstellen dat je hier nog vragen over hebt. Die beantwoorden we graag in een voor jou kosteloos oriëntatiegesprek. Dan kunnen we ook beoordelen of deze hypotheekvorm in jouw situatie de beste is of beter overgesloten kan worden. Zo weet je zeker dat de lening die je hebt/aangaat goed aansluit op je leef- en woonsituatie nu én later. Snel schakelen? Bel voor meer informatie of een afspraak: 010 – 424 88 10