Hypotheek en scheiden

Onze hypotheekadviseur biedt een luisterend oor, spreekt je mogelijkheden door en maakt een inventarisatie van alles wat er moet gebeuren en waar je besluiten over moet nemen. Zo ga je de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Bij een scheiding zijn de kinderen altijd de grootste zorg, als die er zijn. Direct daarna komt de vraag: wat doen we met de woning? Blijft een van ons er wonen en hoe moet dat dan? Of gaan we verkopen en beiden iets anders zoeken? Het zijn lastige keuzes om te maken in een toch al stressvolle tijd. Als er daarom één moment is dat een onafhankelijk financieel advies nodig is, dan is dat wel bij een scheiding.

Wat te doen met de gezamenlijke woning?

Bij een scheiding zijn de kinderen altijd de grootste zorg, als die er zijn. Direct daarna komt de vraag: wat doen we met de woning? Blijft een van ons er wonen en hoe moet dat dan? Of gaan we verkopen en beiden iets anders zoeken? Hieronder worden de meest gebruikte mogelijkheden toegelicht.

Hypotheek overnemen

Als een van de partners in het huis wil blijven wonen, zal die met de ander iets moeten regelen. Dat kan op bepaalde voorwaarden en op allerlei manieren. Het helpt als de ander het ook belangrijk vindt dat de woning behouden blijft of daarmee akkoord gaat. Toch is het van belang zo’n keuze zakelijk te benaderen. Je moet zeker weten dat je in de toekomst niet in financiële problemen komt of spijt krijgt van wat je hebt opgegeven of op je hebt genomen. Of de koopwoning overnemen financieel haalbaar is en blijft rekent de hypotheekadviseur uit.

Woning verkopen

In de meeste gevallen zijn de partners beide eigenaar van de woning en is er overwaarde opgebouwd. Bij een scheiding zal het een en ander (zoals het woord al aangeeft) gescheiden moeten worden. De eenvoudigste oplossing is dan verkopen. Als de waarde van de woning is vastgesteld (evt. met hulp van een taxateur) kan de hypotheekadviseur de verdeling berekenen. Op basis van deze berekenen kan de adviseur jullie beide (los van elkaar) adviseren over de mogelijkheden voor een nieuwe koopwoning als dit gewenst is.

Nieuwe hypotheek afsluiten tijdens echtscheiding

Ben je klaar voor de volgende stap én een nieuwe koopwoning? Belangrijk om te weten is dat je pas een nieuwe hypotheek definitief kunt afsluiten als je officieel gescheiden bent. Je kunt eerder wel al een renteaanbod/hypotheekofferte ontvangen. Gelukkig hebben onze adviseurs goede contacten met verschillende hypotheekverstrekkers. We kennen de acceptatiecriteria op basis waarvan die dan een voorwaardelijke goedkeuring verstrekken. Een ‘in principe’-verklaring waarop we de nieuwe hypotheekaanvraag kunnen baseren.

Hypotheekadvies bij een scheiding

Omdat alles met alles samenhangt, beginnen we met een goed gesprek. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te voeren, liefst vóór je bij een advocaat of mediator aan tafel gaat. Zeker die zich verantwoordelijk voelt voor de scheiding is snel geneigd alles weg te geven. Ook daarom is het goed iemand in te schakelen die jouw belang in de gaten houdt.

In dit gesprek kijken we samen naar:

  • voorwaarden en afspraken van je partnerschap/huwelijk;
  • eventuele uitgesloten erfenissen;
  • gezamenlijke en persoonlijke schulden en hoe die te verdelen;
  • taxatie van woning wel of niet nodig om verkoopprijs af te stemmen;
  • lopende verzekeringen en of die herzien moeten worden.

Zodra je financiële uitgangspositie en vooruitzichten duidelijk zijn, kun je keuzes gaan maken: wel of niet het huis verkopen, afzien van de wederzijdse pensioenaanspraken, partner- of kinderalimentatie (die tweede wordt niet als inkomenslast meegenomen door hypotheekverstrekkers) en alle andere vraagstukken passeren de revue.

Bel mij terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Paul van den Herik Erkend financieel adviseur

Hypotheekadvies nodig bij een scheiding? Maak een afspraak!

Ben je in scheiding of overweeg je die stap te gaan zetten? Maak dan nu een afspraak en kom langs voor een kosteloos oriëntatiegesprek. We spreken door wat je mogelijkheden zijn en maken een inventarisatie van alles wat er moet gebeuren en waar je besluiten over moet nemen. Op basis daarvan kunnen we je adviseren over eventuele vervolgstappen. Snel schakelen? Bel: 010 – 424 88 10.

Over Ooms Financieel Adviseurs

Wij zijn een Rotterdams bedrijf met 9 vestigingen in de regio Rotterdam en Drechtsteden. Ons advies is eerlijk en op maat. We vertellen je namelijk niet wat je het liefst wilt horen, maar we zijn duidelijk over wat je financiële mogelijkheden en beperkingen zijn. Niet alleen voor nu, maar vooral voor in de toekomst. Je kunt er van op aan dat ons advies 100% onafhankelijk is, omdat wij zaken doen met alle grote geldverstrekkers. Verder hebben we alle keurmerken waaraan een bureau voor financieel advies moet voldoen. Zeker weten dat je met een verantwoord advies naar huis gaat.

team van ooms finaniceel adviseurs