hypotheekadvies voor starters

Starter en hypotheek

Een goed hypotheekadvies voor starters is meer dan een berekening met je (verwachtte) inkomen en mogelijke studieschuld. Onze adviseurs kijken voor een verantwoord advies ook naar je huidige levensstijl en toekomstige levensfasen. Bovendien worden alle begrippen en processen helder aan je uitgelegd.

Een huis kopen doe je maar een paar keer in je leven. En die eerste keer is helemaal spannend. Hoeveel hypotheek kun je krijgen als je net je eerste baan hebt of nog geen vast contract? Hoe zit het met je studieschuld? Kunnen je ouders je helpen en wat betekent dat dan voor hen?

Zodra je je als starter op de woningmarkt gaat bewegen, komen de vragen vanzelf naar boven. Op deze pagina vind je de eerste antwoorden en we lichten toe wat een hypotheekadvies voor een starter oplevert.

Wanneer moet ik naar een financieel adviseur?

Het korte antwoord? Zo snel mogelijk. Kom zodra je overweegt je huurwoning of kamer wilt inruilen voor een eigen dak boven je hoofd. Het voordeel daarvan is dat we alvast kunnen onderzoeken wat je mogelijkheden zijn. Hoeveel je kunt lenen (en hoeveel je je kunt veroorloven natuurlijk) en wat je opties zijn.

Als je een vaste baan hebt, er spaargeld op de bank staat en je geen schulden hebt, dat is het eenvoudiger om een woning te financieren. Als je freelancet, een studieschuld aflost en geen spaargeld hebt worden de mogelijkheden al kleiner. Maar wat je situatie ook is, als starter op de woningmarkt is het altijd slim om je te laten adviseren door een erkende hypotheekadviseur. Die houdt bij zijn advies niet alleen rekening met je inkomen en mogelijke schulden, maar kijkt ook naar je huidige levensstijl en toekomstige levensfasen. Bovendien krijg je alle begrippen uitgelegd en wat er allemaal komt kijken bij het kopen van je eerste huis. Handig toch?

Welke hypotheek is geschikt voor een starter?

De meest geschikte hypotheek vinden is niet zo spannend, want er is niet meer zoveel keus tegenwoordig. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek heb je alleen de keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. De meeste starters kiezen voor annuïteiten, omdat daarbij je maandlasten in het begin lager zijn dan bij een lineaire hypotheek. Maar misschien ligt dat in jouw situatie net weer even anders.

Je kiest trouwens niet alleen de vorm van je hypotheek, maar er zijn ook nog voorwaarden te beoordelen en je moet (met je hypotheekadviseur) bepalen welke rentevastperiode voor jou het slimste is.

Hoeveel kun je lenen als starter?

Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven, want er zijn veel factoren die daarop invloed hebben. Wat verdien je, hoeveel geld heb je zelf, om er maar twee te noemen. Hier lees je over de belangrijkste aspecten die van invloed zijn op de hoogte van het leenbedrag.

Contractvorm

Het maakt veel uit onder welke contractvorm jij je geld verdient.
• Heb je een tijdelijk contract, maar heeft je werkgever de intentie om je in vaste dienst te nemen? Dan telt je hele inkomen mee.
• Is het echt tijdelijk, of ben je zelfstandig professional of ondernemer? Dan kijkt de bank naar je werkverleden.
• Is er nog geen werkverleden, dan kijken we naar je perspectief. Natuurlijk staan er dan echt wel minder geldverstrekkers enthousiast in de rij te trappelen. In die situatie weten wij bij welke geldverstrekkers er wel en geen mogelijkheden voor je zijn.

Samenwonen of alleen kopen

Samen (gaan) wonen met een werkende partner betekent meer inkomen. Dat betekent meer kunnen lenen en dat betaalt zich uit in mooier wonen. Je zult dan wel wat meer moeten regelen door bijvoorbeeld een samenlevingscontract aan te gaan.

Studieschuld

Je leest veel in de krant over hoe studieschuld starters in de weg kan zitten bij het kopen van een woning. Zeker nu er plannen zijn om de schuld rentedragend te maken, zijn mensen bezorgd. Toch is het is niet zo zeer de hoogte van de schuld die uitmaakt, als wel hoeveel je per maand moet aflossen. 100 euro meer betekent zo maar 20 tot 30 duizend euro minder lenen. Maar wees gerust, wij hebben al vele starters met een studieschuld geholpen bij een verantwoorde hypotheek.

Ouders die willen helpen

Misschien heb je het geluk dat je ouders of verzorgers willen helpen. Door geld te schenken, door je een som te lenen onder gunstiger voorwaarden dan de bank of door garant voor je te staan. In dat geval is het slim om je ouders mee te nemen naar het adviesgesprek. Er zijn namelijk slimme en minder slimme zetten. Het gaat erom mogelijkheden te creëren die je ouders niet in de problemen brengen. Garant staan is overigens niet heel vaak een optie, dat kan namelijk alleen voor een zeer afzienbare periode. Als je bijvoorbeeld nu al weet dat je na je traineeship doorstroomt naar een betere functie, of dat je aan het eind van het jaar in een hogere salarisschaal komt.

Welke verzekeringen heb ik als starter nodig?

Er zijn geen speciale verzekeringen voor starters – alles wat je verzekert hangt af van je persoonlijke situatie. Hoe jonger je bent, hoe goedkoper een levensverzekering, bijvoorbeeld. Naast de hypotheekpremie moet je nog rekenen op een paar tientjes per maand voor zaken als inboedelverzekering of aansprakelijkheidsverzekeringen.

Hypotheekadvies voor starters

Maar wat je situatie ook is, als starter op de woningmarkt is het altijd slim om je te laten adviseren door een erkend hypotheekadviseur. Die houdt bij zijn advies niet alleen rekening met je inkomen en mogelijke studieschuld, maar kijkt ook naar je huidige levensstijl en toekomstige levensfasen. Bovendien krijg je alle begrippen uitgelegd en wat er allemaal komt kijken bij het kopen van je eerste huis.

Wil je weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen? Kom langs voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Op basis van jouw wensen en situatie kijken we samen naar:

  • hoeveel je ongeveer kunt lenen
  • welke hypotheekvorm het beste bij je past
  • tegen welke rentes je zou kunnen lenen
  • wat je maandlasten ongeveer worden
  • wat de mogelijke vervolgstappen zijn.

Wanneer je vervolgens een huis hebt gekocht is het aan jou of je het afsluiten van de hypotheek door ons wilt laten uitvoeren.

Bel mij terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Paul van den Herik Erkend financieel adviseur

Weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen als starter?

Maak dan nu een afspraak en kom langs voor een kosteloos oriëntatiegesprek. We geven een voorlopig advies over wat je zou kunnen lenen, wat verstandig is en welke hypotheekvormen bij je passen. Zo weet je direct in welke prijscategorie je woningen kunt gaan zoeken. Snel schakelen? Bel: 010 – 424 88 10.

Over Ooms Financieel Adviseurs

Wij zijn een Rotterdams bedrijf met 9 vestigingen in de regio Rotterdam en Drechtsteden. Ons advies is eerlijk en op maat. We vertellen je namelijk niet wat je het liefst wilt horen, maar we zijn duidelijk over wat je financiële mogelijkheden en beperkingen zijn. Niet alleen voor nu, maar vooral voor in de toekomst. Je kunt er van op aan dat ons advies 100% onafhankelijk is, omdat wij zaken doen met alle grote geldverstrekkers. Verder hebben we alle keurmerken waaraan een bureau voor financieel advies moet voldoen. Zeker weten dat je met een verantwoord advies naar huis gaat.

team van ooms finaniceel adviseurs